31. elokuuta 2014

Pannukakkuja päiväkodissa

Lähiviikkoina on herännyt keskustelua paljonkin siitä saisiko päiväkodeissa lapsille tarjota pannukakkuja välipalaksi vai ei (mm. Iltasanomat uutisoi aiheesta 20.8) Meillä on koulussa, tulevina nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajina, on puolestaan herännyt puhetta lasten ja nuorten lisääntyvästä lihomisestä-ja siitä mitkä meidän resurssit on asiaan puuttua. En liene tyhmä mikäli sanon näiden asioiden liittyvän vahvasti toisiinsa.
Mullahan ei lapsia ole, mutta jonkin verran oon ollu päiväkodeissa ja päiväkerhoissa töissä. Tarpeeksi ymmärtääkseni niitä kaupan karkkihyllyllä itkupotkuraivarit saavia pienokaisia... Monesti, ja täysin loogisesti aikuisten työaikaan sidonnaisesti, lapset haetaan päivähoidosta 16-17 aikaan. Kotimatkalla kenties poiketaan kauppaan ja ruuanlaitossa kotonakin menee vielä oman aikansa (olettaen, että ruoka tehdään eikä tyrkytetä eineksiä). Aikuinen ei ehkä huomaa nälkää ja ainakin sietää sitä paremmin-toisin kuin alta kouluikäinen lapsi. Se pieni, joka on ehkä saanut päiväkodissa välipalaksi (14-15 aikaan) niinkin "pitkähiilihydraattista" ravintoa kuin pannukakkuja mansikkahillolla.
Mikäli päiväkotien välipalat ovat todella noin sokerisia kuinon esitetty, mitä en kyllä yhtään ihmettelisi, en myöskään voi enään ihmetellä miksi myös nuorten lihavuus on kasvamaan päin. Jo pienestä lapsesta pitäen opetetaan jokapäiväiseen herkutteluun, siihen että sokeri toimii makeutusaineena (eikä esim. hunaja mitä eräs kapinoiva vanhempi ehdotti ja mitä itse pitkälti käytän). Kymmenen vuotta myöhemmin on täysin turha yrittää tuputtaa terveellistä ruokavalioo, kasviksi välipalaksi-vahingot ovat jo alkaneet. Ja kuka hullu sitä nyt kasviksiin siirtyisikään, jos elämänsä on saanut viettää sokerihuuruissa!...
Mikäli Puhtaampaa ruokaa Lahden päiväkoteihin-adressi olisi edelleen ollut avoin, en olisi epäillyt allekirjoitukseni lisäämistä-vaikka en uskokaan "ongelman" olevan vain nykyisessä kotikaupungissani. Lapsissa on tämän yhteiskunnan tulevaisuus-meidän tulevaisuus. Amerikkalaistuvat ruokailutottumukset ja sen mukana tuomat terveysriskit (kuten 2 typpin diabetes) eivät kuulosta mitenkään levolliselta ajatukselta...

2 kommenttia:

  1. Päiväkodissa, jossa olin töissä, oli kyllä monesti välipalana sokerista jugurttia, pannukakkua tai muuta "herkkua", mutta aina oli myös tarjolla leipää ja kasviksia/hedelmiä. Parasta pienten ryhmässä oli myös se, että aamupalaksi oli aina puuroa, eikä esim. muroja. Itse yritän kyllä välttää ylimääräisen sokerin käytön kotona ja meillä ei esimerkiksi ole karkkipäivää ollenkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Omalla päiväkotijaksolla en muista joka päivä nähneeni välipalalla leipää tai muuta ns."suolaista". Aamupalapuurot kyllä tuli tutuiksi :-)

      Poista