10. elokuuta 2012

Mitä on hyvä elämä?

Viime lukuvuonna meille annettiin eräällä kurssilla tehtäväks kirjottaa aine aiheesta hyvä elämä. Siivoilin kansioita ja aattelin kirjottaa ko. jutun (ja myöhemmin muutaman muunkin) tänne, ihan vaan jos joskus hukkaan lippulappuset...

Hyvä elämä
Hyvää elämää ei voi määritellä täysin. Se mikä toiselle on hyvää, voi aiheuttaa toiselle pahan mielen tms. Hyvään elämään on kumminkin olemassa monenlaisia ohjeistuksia kuten Raamatun kymmenen käskyä ja erilaiset lait. Vaikka nämä ovat ns. yhteisiä juttuja, jokaisella on omat tapansa tulkita vaikkapa lastensuojelulain kohtaa väkivallattomasta kasvuympäristöstä. Joku kieltää perheessään kaiken väkivallan, toisen mielestä voi olla ok pitää aggressiivinen lapsi sylissä niin kauan että tämä rauhoittuu. Kymmenestä käskystä löytyy kohta "Älä tee aviorikosta", mutta jokainen pari sopii kumminkin omat säännöt mikä luokitellaan vaikkapa pettämiseksi. Suomessa yritetään taata kaikille peruspalvelut, asuinpaikat yms. ja näin ollen samanlaiset, suhteellisen hyvät oltavat kaikille.
Jos ihan henkilökohtaista mielipidettä kysytään, mun mielestä hyvään elämään kuuluu edes yksi sellainen ihminen ketä rakastaa ja jolta saa rakkautta. Katto pään päällä ja ruoka/juoma on selviytymisen kannalta tärkeitä. Näiden kolmen jälkeen kaikki muu on plussaa; kuten puhtaat vaatteet, elektroniikka, koulutus jne. Tällä hetkellä voin rehellisesti sanoa olevani onnellinen ja eläväni hyvää elämää.

4 kommenttia:

  1. Mutta onko se väkivaltaisuutta, että pitää lasta tiukassa halauksessa niin kauan että se rauhoittuu? Lapsen on turvallisempaa riehua aikuisen turvallisessa sylissä. Äiti tai isä on lähellä koko ajan, eikä omia tunteita pidä pelätä.

    Noin muuhun vielä puuttumatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mun mielestä, mutta jonkun pilkunviilaajan mielestä voi olla.

      Poista
  2. Joidenkin mielestä voi olla. Huvikseni esim. kaksplussan keskusteluja seuranneena on käynyt esille, että kaikkien vanhempien mielestä tääkään ei välttämättä ole ok. Nopeasti googlaamalla löytyi esim. tämä: http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1989613-minusta-sairasta-pitaa-lasta-vakisin-sylissa/sivu4.html

    Ja joo omasta mielestä toi on kanssa ihan ok -tietyissä tilanteissa (sellasissa joissa muu ei tunnu auttavan, ei komentaminen, ei jäähyt...). Ainakin jos kyseessä esim. adhd -lapsi, jolta löytyy kuitenkin voimaa, sylissä pitäminen suojelee lasta satuttamasta itseään tai muita ihmisiä. Tietysti jälkeenpäin on hyvä keskustella asioista (miksi kiukutti, miksi äiti otti syliin, miten seuraavalla kerralla voitaisiin toimia paremmin...).

    VastaaPoista