4. kesäkuuta 2014

Arman ja viimeinen ristiretki, Intia

Eilen päädyttiin Ässän kanssa katsomaan Arman ja ristiretki-ohjelmaa. Illan jaksossa vierailtiin hindulaisuuden pyhimmässä kaupungissa Varanasissa, Intiassa. Kaupungin vainajat poltettiin julkisella polttohautausmaalla, johon Armankin pääsi töihin. Mun mielestä on ensinnäkin tosi alentavaa tuollainen joukkopolttominen/ruumiiden polttaminen julkisesti-eikä se toki kaunistakaan ollut kun näytettiin kuinka iho alkaa sulaa jne. Tuhkat heitetään paikalliseen jokeen, joka toimii samalla kaatopaikkana... Ennen lopullista "hylkäämistä" työntekijät kumminkin vielä kävivät kaiken tuhkan läpi ja mikäli vainajalta sattui jäämään maalliseen maailmaan koruja tms, meni ne firman pohatalle. Aivan hirveää, oikeesti! Ei siis minkäänlaista kunnioitusta...
Ei siinä, suorastaan paskainen joki oli myös osin pyhä paikallisen uskonnon edustajille. Ei haitannut vedessä lilluvat ruumiit, tuhkat, muulien päät taikka tieto viemäriverkoston kulkemisesta jokeen. Ei ollut vaihtoehtoja peseytymiseen-ja kuinka sitä pitkän päivän ihmisiä polttaen ja tuhkaa penkoen varmasti kaipaisikaan raikasta ja pitkää suihkua. He eivät vaan taida tietää sellaisesta... Etovinta ehkä koko jaksossa oli, kun tuhkaa penkovien työntekijöiden oli siunattava itsensä JUOMALLA joen vettä. Hyi helv....!
Vaikka varmasti näenkin pitkään painajaisia sulavista ruumiista ja yksin kirkon pimeässä meluavasta poppamiehestä, on sarja yksi hienoimpia mihin oon törmännyt. Mitään ei kaunistella ja juuri se saa ihmiset (tai ainakin mut) ajattelemaan. Miettimään kuinka eriarvoista elämä on, kuinka karua että he eivät välttämättä edes tiedä paremmasta. Herättämään kiitollisuutta siitä mitä mulla on-vaikka sekin tuntuu välillä suunnattoman vähältä. Ässällekin sanoin vielä ennen lähtöäni, että mikäli kyseinen sarja dvd-boksille joskus päätyy, aion sen hankkia. Vaikka ohjelmaa esitetään jo ainakin kolmatta kertaa uusintana telkkarissa, en ole ikinä alusta asti päässyt mukaan. Nähnyt jakson sieltä ja jakson täältä. Sarja toki olisi katsottavissa netissäkin, mutta mä oon siinä mielessä perinteiden vaalija että haluan kannattaa tekijänoikeuksia ja maksaa tuotantokaudesta kohtuuhinnan.
Yllä olevat kuvat Googlesta
P.S. Heräsi jakson myötä Ässän kanssa keskustelua myös eri kulttuurien ruokailutottumuksista-tuossa jaksossa kun köyhälistö söi toisiaan. Ilmeisesti niitä kenen perheellä ei ollut varaa polttamiseen-tai kenellä ei perhettä yksinkertaisesti ollut. Kuulostaa ehkä kamalalta, mutta mitä me ollaan kannibalismia/antropofagiaa tuomitsemaan. Ei noilla ihmisillä ole vaihtoehtoja! Yhtä lailla intialaiset voisivat tuomita meidät heidän pyhän eläimen (lehmän) syömisestä... Itse en ehdointahdoin ihmislihaa söisi-niin kauan kun on vaihtoehtoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti