30. toukokuuta 2016

Kolme toivomusta

"Elipä kerran köyhä puunhakkaaja. Eräänä päivänä hän aikoi juuri kaataa suuren tammen, kun hiljainen ääni sanoi: "Älä kaada puutani!" Mies katsoi hämmästyneenä ympärilleen, mutta ei nähnyt ketään. Hän nosti uudestaan kirveensä, mutta taas hän kuuli äänen: "Hyvä puunhakkaaja, älä koske puuhuni!" Mies katseli ympärilleen entistä hämmästyneempänä. Mutta hän ei huomannut ketään. Kolmannen kerran hän nosti kirveensä. Silloin hänen eteensä ilmestyi pieni mies, jolla oli yllään aivan vihreä puku. "Pyydän sinua hartaasti, älä kaada puuta", sanoi pieni mies. "Se on minun kotini, minulla ei ole muuta asuinpaikkaa, jos se kaadetaan." Puunhakkaaja oli lempeä mies ja suostui pyyntöön. Pikku mies oli niin iloinen, että hän sanoi: "Saat toivoa kolmea asiaa ja minä täytän toivomuksesi". Köyhä mies ihastui, kiitti ystäväänsä ja kiiruhti kotiinsa kertomaan uutisen vaimolleen. "Ajattelehan!", hän huudahti. "Nyt saamme mökin, lehmän ja kanat, joita olemme jo kauan toivoneet." "Tyhmyri!", puuskahti vaimo. "Jos kerran voimme saada kaiken minkä haluamme, niin miksi emme pyydä jotain hienoa? Minähän voisin olla kuningatar ja sinä kuningas ja me voisimme asua kultalinnassa, jossa on kristalli-ikkunat". Mutta mies tahtoi saada mökkinsä. Kultaista linnaa hän ei ainakaan halunnut. He riitelivät koko päivän ja illan siitä mitä toivoisivat. Myöhään illalla mies muisti, ettei hän ollut syönyt murustakaan koko päivänä. "Kyllä on nälkä!", hän sanoi. "Saisinpa palasen makkaraa!". Heti paikalla hänen eteensä ilmestyi herkullinen makkara. "Senkin pölkkypää!", huusi vaimo vihaisena. "Siinä meni ensimmäinen toive!" Mies tuli jo kärsimättömäksi. "Kunpa sinun nenäsi päähän kasvaisi iso makkara!", hän huusi. Ja kohta keikkui vaimon nenänpäässä pitkä ja kiiltävä makkara. Naisraukka purskahti raivoissaan itkuun. "Se oli jo toinen toivomus!" "Kyllä me vielä voimme sen sinun linnasi saada", sanoi puunhakkaaja. "Et ikinä toivo linnaa!" kirkui vaimo. "Mikä kuningatar minä olisin! Makkarakin roikkuu nenänpäässä! Ota se pois!" Ja puunhakkaaja sanoi juhlallisesti: "Toivon että vaimoni nenänpäässä ei olisi makkaraa." Makkara hävi silmänräpäyksessä ja siinä puunhakkaaja ja hänen vaimonsa istuivat. Heidän toivomuksensa olivat täyttyneet."
Tarina ja kuva kirjasta Hanhiemon satuaarre, WSOY, 1973
Lauantai-iltana kyseinen satu toimi meidän iltasatuna ja kirjan sulkeuduttua kysyin Setämieheltä mitkä olisi hänen kolme toivomusta. Vaikeutin tehtävää vielä sillä, että mitään yleismaailmallista (kuten sotien loppumista tai ilmastomuutoksen pysäyttämistä) ei saanut pyytää. Pitkän mietinnän jälkeen Setämies toivoi ettei sairastelisi ikinä enään, että osaisi kaikkia maailman kieliä edes sen verran että pystyisi niillä kommunikoimaan ja että joskus voisi tehdä työtä sen kivan luonteen eikä toimeentulon takia. Itse lupasin myös kertoa mitkä olisi omat kolme toivetta. Jostain syystä ajattelin tehtävän olevan helppo, mutta sitä se ei ollut. Lopulta sain sanottua etten halua tulevan lapsen saavan kaikkia mun iho- ja allergiaongelmia, että osaisin dreijata ja että joskus olisin työssä jossa rehellisesti voisin sanoa viihtyväni.
Nyt olisi mukava kuulla mitä te siellä ruudun toisella puolella toivoisitte! :) Otetaan sama sääntö minkä sanelin Setämiehelle eli toiveet ei saa olla yleismaailmallisia. Samalla voit kertoa mikä on ollut omat kirjasuosikkisi lapsena.

2 kommenttia:

  1. Toivoisin terveitä lapsia, onnellista parisuhdetta ja mielenkiintoista työtä, mitäpä sitä ihminen muuta tarvitsee :) Tuhannen ja yhden yön tarinat olivat ja ovat edelleen ehdoton lemppari! Ja jos saa vielä toivepostausta ehdottaa niin sellainen "myday"-tyyppinen postaus vaikka kuvilla kerrottuna olisi kiva! Olisi mukava myös nähdä miten raskaus etenee, mitä tunteita ja mietteitä se herättää ja muuta sellaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että ainakin postaustoiveet on toteutettavissa :) Kiitos kommentista.

      Poista