25. toukokuuta 2015

Viisi vinkkiä pääsykokeisiin

Näin toukokuun loppupuolella monen postilaatikosta rapsahtaa A4-kuori pitäen sisällä pääsykoekutsun jos toisenkin. Itselleni kävi näin myös ja tästä koemaanantaista viisastuneena voisin muutaman vinkin jakaa.

1. Valmistaudu
Muistele mille alalle olet hakenut, miksi olet kiinnostunut kyseisestä linjasta ja missä ammatin edustajat työskentelevät. Millä kuljet pääsykokeisiin, miten sieltä pois, tarvitsetko kenties majapaikan jostain. Tee ennakkotehtävät ja lue mahdolliset pääsykoekirjat huolellisesti. Koita nukkua kokeita edeltävänä yönä riittävästi.

2. Ole ajoissa
Valintatilaisuudet ovat usein hyvinkin tiukasti aikataulutettuja, joten pidä huolta ettet sotke (pahasti) suunnitelmia. Omaa haastatteluaikaa on mukavampi odotella mieluiten vähän etuajassa kuin saapua paikalle myöhässä. Joskus kirjallisiin osuuksiin ei edes oteta sisään myöhästelijöitä.

3. Varaa mukaan tankattavaa
Vaikka ennen lähtöä kotona söisikin aamupalan, itselläni ainakin jännitys saa nälän pian palaamaan. Varaa mukaan valmista evästä (voileipiä, välipalapatukoita, juotava jogurttia,...) ja juomapullo. Vaihtoehtoisesti voit varautua pankkikortilla tai käteisellä ja hyödyntäää oppilaitoksen kahvilaa/ruokalaa sekä mahdollisesti läheisiä kauppoja.

4. Varaa mukaan tekemistä
Pääsykoepäivä saattaa venyä pitkäksi ja omaa vuoroa usein joutuu odottelemaan. Jos jutustelu muiden "kokelaiden" kanssa ei kiinnosta, mukaan viihdykkeeksi voi napata esim. kirjan, musiikkisoittimen, tabletin, ristikkolehden,... Musiikkia kuunnellessa tms. on hyvä muistaa muut läsnäolijat ja pitää volyymi pienellä.

5. Muista käytöstavat
Mielistellä ei tarvi alkamaan, mutta vastaantulevia ihmisiä on kohteliasta tervehtiä ja kysymyksiin vastata muutakin kun murahduksia. Jos joku kaipaa kynää lainaan kirjallista osuutta varten ja sinulla on, miksi et lainaisi? Jos olet menossa ovessa ja takanasi tulee ihmisiä, miksi et pitäisi heille ovea auki?

Omat amk-pääsykokeet meni tänään niin ja näin. Olin liki varma sisäänpääsystä (onhan sosionomi luonteva jatko nuva-tutkinnolle ja valmistuin hyvin arvosanoin), mutta kirjallisen osuuden alkaessa toivo hiipui. Olin tehnyt "läksyni" huonosti ja vasta koepaperi nenän edessä tajusin kyseisen linjan olevan taidepainotteinen. Hyvä kun osaan tikku-ukon piirtää!
Oikein kun yrittää, niin kyllä sitä näemmä kattavan esseen saa aikaan kutakuinkin aiheesta miten taidemuotoja voi hyödyntää sosiaalityössä. Haastatteluaikataulu osu mukavasti omalla kohdalla; ainoastaan tunnin jouduin odottelemaan mikä olikin oiva väli syödä eväsaamupala ja lukea Haiteksti loppuun. Haastattelussa meni 15-20min, mikä lienee ihan normaali aika, eikä sekään nyt kovin kehuttavasti mennyt. Tuntui, että kauheasti ois pitäny taidetta harrastaa ja uutismaailmaa seurata, tylsää sellanen!
Jos heinäkuun alussa tulee tieto, että oon reilun 200:n hakijan joukosta päässy sisälle, hyvä, mutta jos ei, niin en oo yllättyny. Kesä menee joka tapauksessa nopeasti ja syksyllä koittaa uusi amk-haku tammikuussa 2016 alkaviin koulutuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti